ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі брати і сестри! Воскресіння Христове – це споконвіку світле свято для всього християнського світу. Пасха – це свято життя, яке торжествує перемогу над смертю. Православну Церкву справедливо називають Церквою воскреслого Христа. Православ’я справді знаходить свій найвищий вираз у торжестві Воскресіння. «Смерті святкуємо умертвіння, пекла знищення, іншого, вічного життя початок…» Ці натхненні слова великоднього Богослужіння розкривають причину нашої радості.

Подія Воскресіння Христового дає людству нове життя, і кожна людина може бути носієм цього життя. Вона стверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно повне глибокого змісту і значення. У Воскресінні Христовому міститься джерело всеосяжної радості, до якої причетні всі люди. Тому в пасхальних піснеспівах свята Церква кличе нас до радості: «Радій нині і веселися, Сіоне», бо «через Хрест прийшла радість усьому світові».

Радуйтеся! Це вітання було першим словом Ісуса Христа після Його Воскресіння. Воно глибоко знаменне й втішне не тільки для жінок мироносиць, до яких перших було звернено, і не тільки для апостолів, але й для всіх християн, які нині урочисто святкують світле Воскресіння Христове.

Христос воскрес! Це означає, що в Ньому ми знайшли істинного Бога. У Христі Спасителі нашому ми можемо любити свого Творця і заради Нього жити. У Своєму Воскресінні Христос відкрив перед нами вище життя і тим самим з’ясував значення життя земного. В єднанні з Христом ми стаємо учасниками безсмертя, яке визначає сенс і нашого земного буття.

Закликаючи нас до смиренності, Ісус Христос у Своїй Особі явив нам взірець довершеності й краси. Народжений на землі і воскреслий із мертвих Господь для того й приходив, щоб «кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:15).

Благодатна сила пасхальних богослужінь і святої Пасхи виявляється в тому, що вона навіть без особливих зусиль, без подвигів проникає в серце християнина, іноді навіть немов проти його волі. «Ті, що постилися, і ті, що не постилися, святкуйте вкупі, завзяті і ліниві, шануйте день!» – виголошує св. Іоан Золотоустий. І справді, чим, як не благодатним впливом з Неба, можна пояснити, що у ці пасхальні дні несподівано для нас самих наше серце раптом звільняється від давньої, прихованої ворожнечі, від ненависті і ремствувань, що душа сповнюється бажанням приголубити своїх ближніх, утішити засмучених, допомогти стражденним.

Воскресіння Христове є нашим власним воскресінням. Для християнина вічність починається на землі і продовжується на Небі. Вона відкривається нам тоді, коли ми відчиняємо двері нашого серця Ісусові Христу як нашому Господеві і Спасителю, коли входимо з Ним в особисте спілкування у молитві, у читанні Священного Писання, коли найтіснішим чином з’єднуємося з Ним у Таїнстві святої Євхаристії, коли служимо з християнською любов’ю нашим ближнім, нашому народу.

Дорогі брати і сестри! В цей урочистий великодній час від усієї душі вітаю вас зі святом Воскресіння Христового. Зичу вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа. Господь Ісус Христос нехай береже нас у мирі, єдності та любові і благословить наш український народ.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі брати і сестри! Із Божою допомогою ми наближаємося до величного і світлого свята Пасхи. Свято Христового Воскресіння об’єднує усіх нас у велику християнську родину, надає віру у перемогу світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. Сьогодні ми відкриваємо Богові свої душі, просимо їх наповнити їх духовною силою і надією. Великодні дні зазвичай спонукають кожного з нас по новому побачити і відчути себе у світі, оцінити чистоту своїх помислів, бажань та вчинків. А ще бути добрішими, милосерднішими і терплячішими один до одного. Пам’ятаймо про це повсякчас і повсюди!

На жаль, цьогоріч ми зіткнулися з пандемією небезпечної хвороби, яка зіпсувала нам повноцінно відчути радість величі свят, які ми переживаємо через урочистість церковних богослужінь та спільної молитви в храмі. У ці складні часи ми повинні непохитно вірити, що Всемилостивий Господь не залишить нас без Своєї опіки. Закликаю вас до особливої молитви про подолання хвороби. По можливості приєднуйтеся до святкових служб, які будуть транслюватися з Свято-Михайлівського собору м. Києва, де Богослужіння звершить предстоятель нашої Церкви Блаженнійший митрополит Епіфаній, та інших храмів України. По завершенні богослужінь в всіх храмах нашої церкви священослужителі прочитають молитви на освячення пасхальних приношень. Тому збираючись сім`ями за пасхальною трапезою вдома, промовте молитву Господню Отче наш та тропар Пасхи: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував», і окропіть страви освяченою водою.

Дорогі, возлюблені у Христі брати і сестри! Сердечно вітаю всіх вас з прийдешніми Пасхальними Святами. Зичу усім міцного здоров’я, миру і злагоди. Пам’ятаймо, що без сумніву Христос, Який подолав смерть не залишить нас вірних Йому дітей і охоронить від всякої хвороби, біди і страждання! Нехай береже вас Господь!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Протоієрей Миколай МОХНАЦЬКИЙ,

настоятель Городищенського храму Спаса-Преображення Православної Церкви України

залишити коментар

Create Account



Log In Your Account